Branding – att skapa ett varumärke

Varför är Branding viktigt?

Inte alla känner till företaget Kodak – ett företag som idag inte finns längre men när det fanns så var Kodak främst känt som tillverkare av kameror och fotografisk utrustning. ALLA kände till Kodak.

Kodak gjorde ett stort misstag och hakade inte på den digitala trenden eller gjorde det för sent och därför lyckades de inte omvandla sin affärsverksamhet och har under 2000-talet krympt drastiskt. Kodak hade så sent som 1998 hela 170 000 anställda och var då marknadsledande inom sitt område. Bara 14 år senare gick de i konkurs efter 132 års verksamhet. Pang!

För mig betyder varumärke känslorna, relationen, associationerna och andra värden man tänker på när man tänker på ett företag. Branding har blivit ännu viktigare nu, i tider när man handlar på nätet och egentligen i blindo. Du kan inte känna och klämma som man gör i en fysisk butik därför är det viktigare än någonsin att bygga varumärken och ladda dem med värdet för konsumenten.

Bygg förtroende och skapa relation

Branding handlar till stor del om att bygga förtroende för ett företag och att skapa en relation med deras målgrupp. Det är viktigt att man har en röd tråd i sin kommunikationsplan och alla på företaget känner till den och vet hur de ska agera oavsett om det är online eller offline.

Många mindre företag brister tyvärr i det och när man väl har gjort tar det dubbelt så lång tid att få tillbaka förtroendet man förlorat. Människor har tyvärr en tendens att hellre kritisera än berömma.

Håll ditt löfte

All kommunikation och all branding kommer ner till en enda slutpunkt – lev upp till det ni säger. Påstår företaget att man säljer kvalitetsprodukter till rätt pris och har snabba leveranser måste det alltid kommuniceras.  Jag har jobbat i många år inom e-handel där kundtjänsten är en viktig del av upplevelsen och brandingen och kundbemötandet är A och O.

Men vad är Branding?

Branding ska hjälpa er att kommunicera med/till era kunder. Det ska hjälpa personer att enkelt känna till, gilla och få förtroende för ert företag – det i sin tur leder till snabbare och mer frekventa/återkommande köpbeslut.

Ditt varumärke/brand är vad du lovar dina kunder. Ert varumärke:

• berättar för potentiella kunder vad dem kan förvänta sig från era tjänster, produkter, era anställda med mera
• är sätten ni skapar associationer med era kunder och vilken bild ni vill man ska få av er
• är sprunget från vilka ni är och hur ni vill uppfattas av andra
• skiljer era produkter från era konkurrenters trots att det är samma produkt. Varför trod du iPhone är så populära?

Jeff Bezos säger det ganska bra tycker jag: ”Your brand is what other people say about you when you´re not in the room” (ditt varumärke är vad andra säger om dig när du inte är där).

Fördelar med Branding?

Med korrekt Branding och kommunikation så får era kunder en anledning att välja er framför andra och framförallt att återkomma till er istället för att byta ut er mot någon av era konkurrenter.

Branding och kommunikation hjälper er med:

• att få nya kunder och affärer
• igenkännande och associeringar
• att öka värdet för ert företag (inte bara det ekonomiska värdet)
• att skapa förtroende
• ökar era medarbetares stolthet och gör dem också mer nöjda

Brand positioning

Brand positioning handlar om hur ni med hjälp av kommunikation och marknadsföring själva skapar den bild som ni vill att man ska ha av er. Själva syftet med det är ju såklart att hjälpa kunder och potentiella kunder vilka produkter och tjänster ni erbjuder och hur ni särskiljer er från era konkurrenter.

Några sätt som du skulle kunna använda brand positioning på för ert företag:

• Produkten – vem är produkten till för? Är den speciellt anpassad för en viss målgrupp? Kan vem som helst använda den utan några förkunskaper?
• Namnet – är namnet på ditt företag eller dina produkter roliga eller utmanande? Är namnet inbjudande? Vilken känsla skapar namnet?
• Priset – hur är er prissättning för produkten? Är den exklusiv eller ekonomisk? Är den för flera eller en person?
• Visuell identitet – är varumärkets färgstarkt och inte avskrämmande? Ljust? Mörkt? Tilltalande?
• Kommunikationsstilen – hur kommunicerar du med din publik och målgrupp? Är du lärorik och seriös i din framtoning?
Kommunicerar du vänligt och avslappnat? Kommunikationen är avgörande så gå varsamt fram och följ planen.

Mina sista tankar om Branding

Branding handlar om hur du förvandlar ditt företagsnamn till något värdefullt. Det innebär allt som du gör i kommunikation med eller till din målgrupp, dina kunder – ditt mål ska vara att kunderna känner som du gör för ditt företag och varumärke.

Lyckas du med din branding så kommer det hjälpa dig med dina övriga marknadsföringsaktiviteter och säljaktiviteter. Fokusera på att bygga ditt varumärke och ge dina kunder det som dem förväntar sig som minst – överträffa deras förväntningar i allting du gör så blir ditt brand synonymt med det du vill att det ska vara.

Artikeln skriven av Magnus Strandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed